Nekretnine Novi Sad
Povratak na sajt nekretnine-novisad.rs

Kraj pada cena, stanovi će poskupeti od proleća

    Posle "mrtvih" meseci, januara i februara, tržište stanova, kuća i poslovnog prostora u Srbiji trebalo bi konačno da se "probudi", očekuju u agencijama za promet nekretnina. Optimističku prognozu za proleće ove godine posrednici u kupoprodaji kvadrata baziraju na najavljenim velikim investicijama.
Povećana potražnja, međutim, mogla bi da dovede do skoka cena, u početku, za oko deset odsto. Sigurno je, ipak, da se neće ponoviti "zlatne godine" u prometu nekretnina (2006-2008) kada je kvadrat u Beogradu bio skuplji u odnosu na mnoge svetske metropole.
Čak nema ni zainteresovanih gastarbajtera, koji su ranije obično tokom novogodišnjih praznika u domovini kupovali nekretnine. Velike nade polažemo u najavljene investicije i ako ih zaista bude, tržište će da oživi.
   Uz malu potražnju, situaciju na tržištu trenutno karakteriše i veoma loša ponuda nekretnina. Oko 20 faktora utiče na cenu nekretnine i kada se kupac opredeli za mikrolokaciju nastaje problem. Jer, teško je naći stan koji je u svemu po meri kupca - mikrolokacija, kvadratura, spratnost, opremljenost...
   - Da bi tržište oživelo, važno je i da politička situacija bude stabilna - ističe Nedeljko Malinović, vlasnik Legata.
   - Prošla godina nam je, na primer, propala zbog izbora. Najčešći kupci kvadrata su u takozvanim vezanim prodajama, jedan veći za dva manja stana, zatim, ima građana iz unutrašnjosti koji za svoju decu kupuju nekretnine u glavnom gradu i to je trenutno najsigurnija klijentela.
Najdrastičniji pad u odnosu na "zlatne godine" imali su kvadrati na atraktivnim lokacijama i u Novom Beogradu, gotovo 50 odsto. Lisičji potok, koji je infrastrukturno još neuređen, neopravdano već godinu dana drži cenu od 2.000 do 2.500 evra i kupaca nema.

Izvor: Kamatica